Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Παρών! Μια αληθινή ιστορία

Ὅπου καὶ νὰ ταξιδέψω ἡ Ἑλλάδα μὲ πληγώνει, ἔλεγε κι ὁ Ποιητὴς
Ἡ Ἑλλάδα μὲ τὰ ὡραῖα νησιά, τὰ ὡραῖα γραφεῖα,  τὶς ὡραῖες ἐκκλησιὲς
Ἡ Ἑλλὰς τῶν Ἑλλήνων.


Για αυτήν την «Ελλάς  των Ελλήνων» τέσσερις δεκαετίες μετά την πτώση της, η Εύη Μακρίδου, έρχεται να συμπληρώσει το μεγάλο φάσμα ντοκουμέντων που περιγράφουν την μελανή αυτή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, με μια πραγματική μαρτυρία. Μια ιστορία που αφορά τα γεγονότα γύρω από τη σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη τον Αύγουστο του 1967 στην Αθήνα, μία σύλληψη που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα της Ασφάλειας.

Η συγγραφέας περιγράφει

με λεπτομέρεια το χρονικό της σύλληψης: πώς από την αρχή της ζητήθηκε να βοηθήσει μαζί με το σύζυγό της, πώς η ίδια θυμάται τα βράδια της αγωνίας μαζί με το Θεοδωράκη και πως εν τέλει κατέληξε στις φυλακές, μαζί με μια πλειάδα άλλων δημοκρατικών συντρόφων της. Μεταξύ αυτών η Κίτυ Αρσένη, η Τόνια Μαρκετάκη, η Ντόρα Λελούδα, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και πολλοί άλλοι, οι οποίοι πήραν μέρος σε αυτήν την «αποστολή».

Στις σελίδες του βιβλίου ο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες για τα πρώτα βήματα του ΠατριωτικούΑντιδιδακτορικού Αγώνα ήδη από τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, όταν κάποιοι πρώην Λαμπράκηδες δημιούργησαν το Πατριωτικό Μέτωπο με μόνο σκοπό την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Χωρίς δραματικούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερη λογοτεχνική γλώσσα, η Εύη Μακρίδου μας παραδίδει μια ζωντανή μαρτυρία, όπως ακριβώς θα την ακούγαμε από όσους έζησαν τα γεγονότα. Η ίδια δεν σκοπεύει στη δημιουργία μυθιστορήματος και μέσα από τα γραφόμενά της μπορούμε να δούμε τις εικόνες της σύλληψης, της φυλάκισης και της δίκης λεπτό προς λεπτό, καθώς η προαναφερόμενη περιγράφει τα πορτρέτα των εμπλεκόμενων και τις συνθήκες της κράτησής τους με όση λεπτομέρεια μπορούν αυτά να αποδοθούν. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία αλληλεγγύης και αντίστασης πλημμυρισμένη από τα πραγματικά πατριωτικά συναισθήματα του λαού και την αγάπη για την Ελλάδα όπως την βίωσε ο λαός σαν ένα έρωτα που πλούτισε τη ζωή τους. Έναν έρωτα και ένα συναίσθημα πατριωτισμού πολύ διαφορετικό από αυτόν που προσπάθησαν οι σφετεριστές της χώρας να παρουσιάσουν.

Η δική της ιστορία, ας αποτελέσει για εμάς, ένα από τους πολλούς λόγους που οφείλουμε να προστατεύουμε την ελευθερία μας, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της σκέψης, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του ατόμου, σε οποιαδήποτε εποχή, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε κίνηση που χαρακτηρίζεται από σκοταδισμό να μας εξουσιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου